De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting de komende dagen een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen, meldt NBC News op basis van Amerikaanse functionarissen. De hulp zou van ongeveer dezelfde omvang zijn als het pakket van 800 miljoen dollar dat vorige week werd aangekondigd.

Het pakket militaire hulp dat de regering-Biden vorige week aankondigde, bevat onder meer artilleriesystemen, artilleriegranaten, gepantserde voertuigen en onbemande boten die voor kustverdediging bedoeld zijn. De details van het nieuwe, nog niet aangekondigde pakket moeten nog worden uitgewerkt.

Als het hulppakket van deze week inderdaad zo groot is als verwacht, zou de totale Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne sinds de inval van Rusland in februari op meer dan 3 miljard dollar komen.

Oekraïne krijgt gevechtsvliegtuigen

Oekraïne heeft gevechtsvliegtuigen en onderdelen voor reparatie gekregen om in de lucht sterker te worden tegen de Russische invasiemacht. Dat heeft het Pentagon dinsdag bekendgemaakt zonder te zeggen om welk type toestellen het gaat en om hoeveel. Ook over de herkomst zijn geen mededelingen gedaan.

"De Oekraïense strijdkrachten hebben nu meer jachtvliegtuigen dan twee weken geleden", zei de Defensie-woordvoerder John Kirby. Hij vertelde dat de VS hebben geholpen met het transport van extra reserveonderdelen die de Oekraïense luchtmacht hard nodig had, maar niet van complete straaljagers.

Bondskanselier Scholz zegt dat wapens voor Oekraïne op zijn

De Duitse strijdkrachten hebben geen wapenvoorraden meer die ze naar Oekraïne kunnen sturen als militaire hulp. Dit zei bondskanselier Olaf Scholz. Hij suggereerde dat de Duitse industrie nog wel behulpzaam kan zijn met de productie van wapens die andere NAVO-partners als hulp willen sturen.

Scholz zei dit volgens de omroep MDR na een videoconferentie met leiders van EU-lidstaten, NAVO-lidstaten en landen van de G7. Duitsland blijft Oekraïne wel bijstaan, maar met andere middelen zoals financiële steun en mogelijk wapens die dan nog moeten worden gemaakt. Het gaat vooral om anti-tankwapens en luchtafweer. Duitsland zou geld kunnen geven aan Oekraïne om die wapens aan te schaffen.

Hij is geen voorstander van het leveren van hypermoderne Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne. Het zou volgens hem beter zijn wapens te leveren waarvan de Oekraïners weten hoe ze werken omdat ze die al hebben. Volgens Scholz was iedereen het op de videoconferentie daarover eens. Bij de conferentie waren onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron, NAVO-chef Jens Stoltenberg en een reeks premiers, onder wie die van Canada, Groot-Brittannië, Italië, Japan en Polen.

Biden beloofde Oekraïne onder meer meer artillerie te sturen, Japan beloofde speciale pakken die tegen chemische wapens beschermen en verhoogde het toegezegde bedrag aan leningen aan Oekraïne naar 300 miljoen dollar (278 miljoen euro).

De Britse en Italiaanse premiers, Boris Johnson en Mario Draghi, spraken over meer sancties tegen Rusland en meer humanitaire en militaire hulp aan Oekraïne. De leiders bleven volgens waarnemers op de door hen ingeslagen weg en kwamen dinsdag niet met nieuwe inzichten of beleidspunten.

LEES OOK: Rusland eist dat VS stopt met bewapenen van Oekraïne – Russisch oorlogsschip gezonken in Zwarte Zee